DET "NYE" SURE ØL

Mix fermentation øl; når de syrlige øl ikke altid er styret fuldstændigt!

Bølgen af naturvin, kombucha og fermentering i de danske hjem har generelt ledt til at den oldgamle tradition for vildtgærede og syrlige øl har vundet indpas her i Danmark.


Mixed fermentation er bestemt stil inden for fermentering af øl. Mange af de sours, der ellers er til at finde inde i de hellige køleskabe er typisk syrlige øl, hvor alle forhold er helt kontrollerede gennem tilsætning af lactic acid (lactobacillus), og derefter tilsat en eller anden form for frugt eller bær - oftest er resultatet en nærmest sødlig og super intens frugtsour. 


For at kunne kalde sit produkt for ‘mixed fermentation’ skal fermenteringen af øllet bestå af en kombination af vildgær, bryggegær og/eller lactobacillus, som vi har berørt. 

Dette betyder at man ofte kan forvente en højere grad af syrlighed og bitter/besk smag, der kommer fra gæret. Det åbner for så mange forskellige smagsnoter. Disse øl er også ofte egnet til fadlagring i kortere tid, som kan lede til mere kompleksitet og dybde - ord, som man tit bruger i forbindelse med vin og spiritus, men som er lige så relevante inden for øllets verden.


Hvis vi tager udgangspunkt i Slowburns lækre mix fermentationøl ‘Chandra’ kan vi se det ovenstående udfoldet i bryggeprocessen. Chandra er et blandingsprodukt af tre forskellige mixed fermentation ales, der har ligget på egefade i op til 36 måneder med de tre gærtyper, som beskrevet ovenfor, og efterfølgende tappet og har gennemgået videre fermentering i flasken i tre måneder. 

Resultatet er en super forfriskende øl med en stærk aroma af det fad, som den er ligget på og forskellige friske bær. Den er klart syrlig i smagen og afrundet af noter af jordbær, kirsebær og citron.


Hvis man er vild med med det lidt gærede og generelt godt kan lide de syrlige smage, så er denne stil lige noget for dig. Der er også mange øl inden for denne stil der egner sig virkelig godt til mad. Tanken om at det kun er vin, der kan parres med mad, er en tanke denne stil prøver at gøre op med. 


Se de andre mixed fermentation øl fra danske Slowburn her:
https://holyfridge.dk/collections/mixed-fermentation-det-nye-sure-ol