Craftbeer Vs. Special øl

Hvis du har prøvet bare et par forskellige øl fra mikro- eller nanobryggerier eller hvis du har talt med os inde i én af vores to butikker, har du nok opdaget, at mange af de øl, som du finder i vores køleskabe, kan være lidt svære at putte i en boks. Session Porter eller dry stout, forskellen på Pale Ale og Session IPA og måske Double eller Triple IPA.


Det kan være svært at finde rundt i, og nogle gange ved bryggerierne heller ikke helt selv, hvordan de skal definere deres bryg. Fælles for alt der er i butikken er dog at de falder inden for én fælleskategori: Craftbeer. En engelsk definition, som vi vil prøve at klargøre.


Brewers Association definerer en Craft Brewing som Small, Independent og Brewer (certificeret brygger). Ordet craft kan oversættes direkte til noget med håndværk, og på mange måder er det en passende definition på de øl, du finder i butikken. Mange oversætter også craft beer til specialøl. Det er dog en definition, som jeg ville passe lidt på med. Det er mange af de store bryggerier, som slynger begrebet ud sådan lidt her og der, og nogle gange kan det snyde en smule. Med ‘craft’-definitionen sikres det, at der er lagt ekstra arbejde i produktet, at der bliver leget med opskrifter og at produktionen typisk er en del mindre end de store, automatiserede bryggerier som Royal Unibrew eller Carlsberg. Det skulle gerne - i sidste ende - gøre en forskel for kvaliteten af øllet. Det er hele hensigten. At have velbryggede og lækre øl i butikken.


Men når der er kategorier, så er der også gråzoner. Lad os tage Pilsner Urquell som eksempel. En tjekkisk pilsner, som du kan finde i Rema for 8 kroner. Fuld automatiseret, men alligevel mener flere, at den falder ind under kategorien ‘craft’ fordi den har en vis kvalitet og bryggeriet er drevet efter stor tradition. Produktionen er vores øjne dog for stor til at kunne definere den som værende craft. Dette er et perfekt eksempel på, at selv en velbrygget øl ikke altid kan defineres som craft - vi må huske på Brewers Associations definition.

Vi tillader os at hæfte endnu et lille punkt til definitionen. Om end små produktioner har større produktions omkostninger på råvarer, så er det endvidere tydeligt at de bryggerier vi handler med heller ikke i så stor en grad kigger på omkostningen af brygget, men i stedet har slut produktets kvalitets for øje. 

Et mikrobryggeri kan tage en langt højere pris for det færdige produkt end de store bryggerier og deres speciel øl.
På den måde behøver craftbeer bryggerier så heller ikke gå på kompromis med tilførelsen af elementer. f.eks langt mere humle, hvede havre osv. men også kvaliteten af disse elementer har mulighed for at være bedre. 


Special øl skal ramme et prispunkt hos slut brugeren. Craftbeer skal ramme et niveau af kvalitet.

Når du besøger os på hjemmesiden eller i én af vores butikker, kan du være sikker på, at vores øl falder inden for definitionen af craft, og du ved, at du støtter et lokalt bryggeri med visioner og som elsker deres håndværk. Det er tit små selskaber, der lever af trofast støtte fra glade kunder - om end de kommer fra USA, England eller Danmark. -Tomx